Wednesday, September 19, 2012

Clairvius Narcisse, Mati Hidup Semula Sebagai Zombie - Exposed Siot!

Pada suatu hari dalam tahun 1980, Angelina Narcisse sedang membeli barang di l'Estere, Haiti, tiba - tiba beliau terdengar satu suara membisikkan ke dalam telinganya nama timangan abangnya, Clairvius, yang mati pada 2 Mei 1962 akibat demam teruk, dan dikebumikan pada hari seterusnya di tanah perkuburan di utara l'Estere. Nama timangan ini sepatutnya hanya diketahui oleh ahli keluarga terdekat dan tidak pernah digunakan lagi sejak zaman kanak-kanak mereka, oleh itu Angelina berasa sangat terkejut. Tetapi dia lebih terperanjat apabila dia berpaling ke belakang - dan melihat Clairvius sendiri!


Selepas pulih dari pengsan, Angelina dapat mengesahkan bahawa lelaki itu adalah sebenar-benarnya Clairvius, abangnya yang dikatakan sudah mati. Hal Ini disahkan juga oleh anggota keluarga dan lain-lain penduduk l'Estere setelah Clairvius mampu menjawab banyak soalan dan menceritakan kembali tentang kehidupannya dahulu di kalangan mereka. Clairvius menjadi terkenal serta-merta apabila dia mendedahkan bahawa dia telah menjadi seorang zombie. Lebih penting lagi, dia dapat menceritakan bagaimana ia berlaku, dan kehidupannya sebagai mayat hidup.

Hollywood memaparkan gambaran seterotaip zombie yang dikenali manusia seluruh dunia - orang yang telah mati yang dibangkitkan dari kuburnya untuk menjadi hamba kepada tuannya. Kepercayaan terhadap zombie begitu meluas di kawasan di mana voodoo mempunyai pengaruh kuat, salah-satunya di Haiti, sebuah negara kecil di Carribean. Apabila seseorang itu meninggal dunia, kaum keluarganya akan melakukan apa saja untuk meletakkan batu-batu berat di atas kubur supaya mayat tidak dicuri oleh Bokor ( bomoh voodoo ). Seorang bokor akan memberikan bahan campuran khusus, dipercayai dadah-dadah tertentu, kepada seseorang yang dikehendakkinya supaya mereka menjadi zombie dan kekal sebagai hambanya.Zombie boleh makan, bernafas dan bergerak, tetapi mereka tidak mampu berfikir sendiri dan mengenang kembali apa-apa tentang diri mereka atau keadaan hidup mereka di waktu silam. Terdapat banyak kes zombifikasi yang disahkan, diselidik oleh ramai pengkaji terkemuka di dunia Barat, dan kes Clairvius hanyalah satu daripadanya.

Wade Davis, seorang ahli biologi Amerika yang pernah bersama Harvard Botanical Museum telah menjalankan kajian untuk mengenal pasti identiti bahan-bahan yang digunakan dalam proses Zombifikasi. Dia yakin bahawa beberapa komponen tertentu memainkan peranan terbesar.Satu daripadanya adalah tetrodotoxin, satu racun saraf yang mengakibatkan seseorang itu lumpuh seluruh badan secara pantas dan bahan tersebut diperolehi dari ikan buntal. Seorang bokor yang mahu menukar mangsanya kepada zombie akan memberikan mangsa tersebut bahan ini kepada mangsa, hal ini menyebabkan mangsa mengalami tanda-tanda demam yang seterusnya mengakibatkan keadaan terpukau seolah-olah sudah mati.

Dalam keadaan ini, mangsa itu sedar sepenuhnya tetapi lumpuh. Kulitnya sepucat seperti mayat sementara denyutan jantungnya hampir tidak dapat dikesan. Walaupun diperiksa oleh doktor, mangsa itu pastinya akan diisytiharkan telah mati. Jelaslah bahawa perkara ini yang berlaku ke atas Clairvius, di mana dia dipercayai telah mati akibat demam.Yang kedua adalah sejenis cecair yang mengandungi hallucinogen, suatu pelali kuat yang dirembeskan oleh kelenjar pada kulit katak beracun Bufo Marinus.

Manakala untuk membangkitkan semula mangsa yang telah "mati" itu, Datura yang diperolehi dari apa yang digelar "timun zombie" (Datura stramonium, juga dikenali sebagai thorn apple dan rumput jimson) digunakan. Datura menyebabkan khayalan, kekeliruan mental, disorientasi, amnesia (hilang ingatan) dan keadaan separuh sedar yang sukar ditembusi, kesemuanya adalah ciri-ciri biasa zombie. Datura perlu diberikan kepada zombie terus-menerus supaya dia kekal sebagai zombie.

Namun, biarpun zombie itu tidak lagi menerima Datura, mereka jarang memperolehi semula keadaan mental mereka seperti biasa. Jika dibiarkan di dalam keranda buat satu tempoh masa secukupnya sebelum dikeluarkan, mangsa itu akan mengalami kekurangan oksigen dan mengakibatkan kerosakan otak yang tidak boleh dirawat.

Dalam kes Clairvius, dia mengatakan doktor/dukun/bokornya telah mati dan tiada siapa yang memberikannya dadah, oleh itu bekalannya langsung terhenti. Dia mampu kembali ke keadaan sebenarnya mungkin kerana tidak dibiarkan secukup lama di dalam kerandanya untuk mengakibatkan kerosakan otak.

Jadi zombie sebenarnya wujud tetapi bukanlah seperti yang dicanang - canangkan oleh Hollywood. Namun, yang pasti zombie bukan pemakan otak manusia! Tetapi sebenarnya zombie memang terlalu banyak di dunia ini. Mereka tidak gemar memakan otak manusia tetapi gemar memakan rasuah!.2 comments:

  1. Aku makan dan minum jgk..adakah aku seekor zombie?

    ReplyDelete
  2. mungkin encik anon nie dah ada simptom2 zombie nie..bleh la pegi check dkt klinik 1Malaysia ye..

    ReplyDelete

close