Monday, October 01, 2012

Kenapa Iklan Jam Tangan Selalu Pukul 10.10? - Exposed Siot!

Why and Explain it to me!

Pernah tak korang jalan - jalan di shopping kompleks dan kemudian terpandang iklan jam tangan? Korang terpegun dengan reka bentuk jam tersebut. Pernah? Terkejut tak apabila setiap kali korang memandang iklan jam tangan tersebut, jarum jam sentiasa menunjukkan waktu 10.10? Mungkin korang tak perasan atau terlepas pandang.

Ini terjadi kepada aku. Semasa aku berjalan - jalan merayau - rayau di satu shopping kompleks, terdapat banyak iklan dan banner jam tangan dan apa yang menjadi persoalan kat aku adalah setiap iklan tersebut jarum jam mesti menunjukkan waktu pukul 10.10? Adakah ini satu kebetulan atau ada mesej tersirat disebalik waktu itu. Keinginan aku untuk tahu membuak - buak. Jadi aku buat 'google' untuk mencari reason kenapa iklan jam tangan selalu menunjukkan pukul 10.10.

Hasilnya aku dapat sedikit clue kenapa hal ini terjadi:
1. Pertama sekali jika difikir secara logic kebiasaannya semua jam mempunyai logo atau jenama berada di atas atau di bawah posisi 12 atau 6, jadi bagi mengelakkan logo tersebut terlindung dengan jarum jam, pukul 10.10 adalah setting terbaik untuk mengelakkan logo syarikat itu dilindung oleh jarum jam.

2. Angka tersebut sebenarnya merujuk kepada simbol smiley. Jadi dengan meletakkan jarum jam pada pukul 10.10, simbol smiley akan terbentuk. Ia juga salah satu alasan untuk marketing.

3. Selain itu, angka-angka tersebut juga tidak menutup fungsi tarikh atau kelendar pada jam tersebut.

4. Lagi satu adalah fakta ialah pada pukul 10:10 adalah merupakan tanda penghargaan terhadap Abraham Lincoln yang mati di tembak pada jam/waktu tersebut.

Tetapi yang buat aku lagi teruja mengenai sebab jarum jam di setiap iklan jam tangan sentiasa pukul 10.10 adalah berdasarkan :

Surah 10 (Yunus) ayat 6-10
-10:6. Pada pergantian malam dan siang, dan apa yang Allah menciptakan di langit dan bumi adalah ayat-ayat bagi kaum yang bertakwa.

-10:7. Sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan untuk bertemu dengan Kami, dan yang sangat berpuas hati dengan kehidupan dunia ini, dan tenteram padanya, dan orang-orang yang lalai daripada ayat-ayat Kami,

-10:8. Mereka itu, tempat menginap mereka ialah Api, kerana apa yang mereka mengusahakan.

-10:9. Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan, Pemelihara mereka akan memberi petunjuk kepada mereka kerana keimanan mereka; di bawah mereka mengalir sungai-sungai di dalam taman-taman kebahagiaan.

-10:10. Seruan mereka di dalamnya, “Engkau disanjung, ya Allah”, dan salam hormat mereka, “Salam”, dan akhir seruan mereka, “Segala puji bagi Allah, Pemelihara semua alam.”

Amacam? Teruja tak mengenai fakta - fakta ini.

Kredit to : taotaujer

10 comments:

  1. I can not thank you adequately for the posts on your web site. I know you'd put a lot of time and effort into them and hope you know how much I appreciate it. I hope I'll do exactly the same for someone else at some point.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Thanks a lot for the komen. Will do better next time :)

      Delete
  2. mmg perasan yg iklan jam, jarum jamnya letak kat 10:1o..tapi tak pernah tahu pulak pasal fakta ini..nice sharing..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Tak perasan kan! Haa sekarang dah perasan kan. (Berapa banyak kan daa!) Hahaha

      Delete
  3. woww ! tak sangka ada fakta pasal jam ni , huu terbaikk ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fakta nie berdasarkan research..tapi kita tau la apa tujuan dier kan..hee

      Delete
  4. Islam itu syumul...
    sudah termaktub segala maklumat di dalam Kitab dan As-sunnah sekian lama...hanya manusia yg mengkaji pasti menemui kebenaranNYA..
    wallahu a'lam...

    admin...byakkan sesuatu yg bermanfaat untuk agama yer...jazakallahu khairan..syukran

    ReplyDelete
  5. Post paling terbaik pernah saya bace kat Blog. Thankss pade admin. Againn, this is a good information. Tak sangke ade kene mengene dalam Al-Quran :)

    ReplyDelete

close